Stilleben #2 – tulpaner. Ett kul fotoprojekt att testa hemma

Stilleben #2 – tulpaner. Ett kul fotoprojekt att testa hemma

Kameran åkte fram idag. Jag ville leka lite med ljussättning; position, färgfilter osv. Jag råkade ha en bukett färska tulpaner hemma så de fick agera motiv.
Jag är verkligen supernöjd med min nya systemkamera och inte minst med stativet som gör att jag kan plåta med långa slutartider i de mest omöjliga vinklar.
När jag fotograferade som mest, för några år sedan, så gjorde jag sådana här små projekt hela tiden. Man lär sig otroligt mycket om ljus, vinklar, styling, positionering, bländardjup och slutartider genom att experimentera så här. Det bästa är att det inte krävs en fotostudio eller avancerade studiolampor för att kunna knäppa bra bilder. Jag använde bara sådant som i princip alla har hemma och beskriver lite mer nedan.
Så här är fyra bilder med olika vinklar, position och ljus men samma motiv.

Belyst endast snett ovanifrån (vanligt lysrör, som sitter under köksskåpet)
Belyst bakifrån med vitt ljus och framifrån med blått ljus
Belyst ovanifrån (samma lysrör som första bilden)
Belyst bakifrån med vitt ljus och framifrån med magenta-färgat ljus

Om du vill testa detta själv så är det ganska enkelt. Du behöver en backdrop. Jag använder svart kartong och ställer på en svart bänkskiva. Sen behöver du ett par hyfsat starka lampor (led är att föredra). Jag använde en pannlampa, en ficklampa och ett vanligt lysrör. Som ljusfilter använder jag färgat papper eller tyg som jag lindar om lamporna. Om ljuset blir för starkt så dubbelviker jag tyget/pappret.
Jag tycker det blir bäst om man inte riktar lamporna direkt mot motivet utan använder indirekt ljus genom att lysa upp runtom och låta ljuset studsa mot väggarna, men testa dig fram och se vad du tycker blir bäst för dig.
Jag brukade hålla i en fotoskola, online, för flera år sedan så om du har frågor så kan jag förhoppningsvis ge dig tips/svar.

Så ta fram kameran eller mobilen och knäpp lite spännande bilder. Ha en fortsatt skön och kreativ söndag! 🙂

No responses yet

Lämna ett svar