Akvarellmåleri – tips på hur man lyfter bort färg – både våt och torkad

Akvarellmåleri – tips på hur man lyfter bort färg – både våt och torkad

Jag tänkte dela med mig av ett tips som jag önskar jag visste när jag började måla med akvarell, och som har gjort måleriet så mycket enklare.
Om jag råkar kladda på för mycket färg i ett område så är det enkelt att lyfta bort färgen medan den fortfarande är våt. Jag använder då antingen torkpapper, bomullspinnar, en ren och lätt fuktig pensel eller en lätt fuktad tvättsvamp.
Men om färgen torkat så är det lite knepigare.
Det går inte att få bort all färg, det ska sägas med en gång, men det går att tunna ut färgen och skapa högdagrar och skiftningar. Här gäller det att hitta en pensel med en ganska styv borst. Detta funkar bäst på papper av hög kvalitet och som är lite tjockare (minst 300 gram per kvadratmeter). Penseln får inte vara så hård att den ruggar och skadar pappret, men samtidigt måste den vara så styv att det går att applicera vatten på ett kontrollerat och bestämt sätt. Jag har flera sådana penslar som jag köpt via billig Kina-import och som jag först tyckte var för hårda och helt värdelösa att måla med. Men sen hittade jag det här användningsområdet och plötsligt blev jag glad att jag köpt dem.


I den här målningen experimenterade jag med att strö salt på semi-våt akvarellfärg för att få en effekt av frost-rosor på fönstret. Kommentera gärna i det här inlägget om du vill att jag ska skriva mer om användning av salt i akvarellmålning.
När färgen torkat ville jag skapa ljusare partier i glaset så jag tog en platt rak pensel och fuktade den ganska ordentligt (men inte så mycket att den droppade) och gnuggade där jag ville lyfta bort färgen och därefter tog jag genast en bit torkpapper (typ Torky) och tryckte mot det blöta partiet. Vips, så var mycket av färgen borta och partierna var mycket ljusare.

No responses yet

Lämna ett svar