Akvarell: Night city

Akvarell: Night city

Jag jobbar hårt på att börja måla lösare och friare, att inte grotta ner mig i detaljer och istället fokusera på att fånga stämningen och känslan i mina verk. Det är en utmaning, men jag är fast besluten att utvecklas och utforska nya sätt att uttrycka mig genom konst.

Nyligen upptäckte jag en underbar konstnär vid namn Maria Zinca. Hennes akvareller är helt fantastiska och har verkligen fångat mitt intresse. Jag blev kär i hennes användning av färg, ljus och skugga. Det var som att hennes målningar berättade en historia och förmedlade en känsla av liv och rörelse.

Så jag bestämde mig för att låta mig inspireras av henne och prova på att skapa min egen tolkning av ett av hennes motiv. Det var en spännande utmaning att försöka fånga den lätthet och flyt som kännetecknar hennes arbete.

Work in progress. Här har jag jobbat en hel del med maskeringsvätska.

Det gick inte riktigt som jag hade tänkt mig. Jag hade svårt att behärska akvarellens flytande natur och att undvika att fastna i detaljer. Det kräver verkligen mycket övning och tålamod att behärska den här tekniken. Men trots att resultatet inte blev perfekt, är jag stolt över att jag vågade ta steget utan att rädas för att misslyckas. För bara för ett år sedan hade jag aldrig ens övervägt att lämna mina bekväma olje- och akrylfärger, där jag kunde ägna dagar åt att skapa detaljer, lägga skuggor och arbeta med olika laveringar.

Jag använde mycket vatten för att låta färgen göra jobbet

Jag vet att det kommer att ta tid och mycket övning innan jag kan skapa verk som närmar sig det jag beundrar hos Maria Zinca.

Här bestämde jag mig för att denna fick vara klar och att jag inte skulle förbättra målningen genom att lägga till fler detaljer.

Du kommer säkert se mig influeras av andra konstnärer och gör efterapningar i framtiden, och jag kommer misslyckas många många gånger. Jag ser det egentligen inte som ett misslyckande utan som Thoma J. Edison sa, efter att han gjort över 20.000 experiment:
”Jag har inte misslyckats, jag har bara hittat tjugotusen vägar till att uppfinna glödlampan”.

Eftersom jag målade i ett lite större format (A3) den här gången så tål målningen att ses på avstånd. Ska jag vara helt ärlig så är den rätt effektfull på några meters håll och det är nog så man ska betrakta halvabstrakta målningar som gjorts med löst lagda färger. Faktum är att den ser så bra ut att jag funderar på att rama in den och hänga den i vardagsrummet så man ser från hallen.
Ibland får man klappa sig själv på axeln även om man inte nådde målet.

One response

Lämna ett svar