Akvarell – Dimmig skog

Akvarell – Dimmig skog

Det blev en liten akvarell idag igen, precis som så många andra dagar. Jag tycker om att ge mig själv en stund av kreativitet och lugn genom att sätta pensel till papper och låta färgerna dansa fram.

Denna gång använde jag mig av akvarell, en teknik som jag personligen älskar för dess förmåga att skapa mjuka övergångar mellan färgerna och ge en drömliknande känsla åt motivet. Det är som att färgerna smälter samman på papperet och skapar en magisk atmosfär.

Men ibland råkar man ut för små missöden i konstens värld också. Jag råkade av misstag riva bort en del av pappret när jag avlägsnade maskeringstejpen som jag hade använt för att skydda vissa delar av motivet. Det var en liten miss som inte var meningen att hända, men det är en del av processen. Konst handlar inte bara om att skapa, utan också om att lära sig från misstag och utvecklas som konstnär.

Just idag hade jag slut på min vanliga washi-tejp och använde istället vanlig maskeringstejp. Det visade sig vara en mindre lyckad idé, då tejpens starka vidhäftning orsakade att en liten bit av pappret kom med när jag försökte ta bort den. Men det är också en viktig lärdom – att utrustningen och materialen vi använder kan påverka resultatet av vårt arbete. Det är alltid bra att ha de rätta verktygen till hands för att undvika sådana situationer.

Jag kommer definitivt att skriva mer om vikten av montering av akvarellpapper i ett annat inlägg. Det finns så mycket att lära sig inom konstens värld, och jag delar gärna med mig av mina erfarenheter och tips till andra entusiaster. Förhoppningsvis kan mina erfarenheter, bra som dåliga, inspirera och hjälpa andra konstnärer på deras kreativa resa.

Format: A4

Den här målningen är egentligen bara en studie där jag försöker att inte överarbeta motivet utan istället använda massor av vatten och låta färgen göra sitt eget race. Det är inte lätt för mig som är petig och kan fastna i detaljer i evigheter, så på sätt och vis är detta terapeutiskt.

Att arbeta med mycket vatten och låta färgen flöda fritt ger en spontan och dynamisk känsla åt motivet. Många gånger kan det vara svårt att veta när man ska sluta och när man ska addera mer, men det är just den balansen som är det intressanta i denna typ av studie.

Denna lösa och expressiva teknik kan skapa fantastiska effekter och ge en känsla av rörelse och energi till målningen. Det är som att fånga en känsla eller ett ögonblick i tid, och samtidigt utforska olika nyanser och toner i färgerna.

Jag finner det fascinerande att experimentera med vatten och färg på detta sätt, och det är en process som alltid lär mig något nytt. Ibland kan det vara frustrerande när saker inte går som jag tänkt, men det är också det som gör det spännande och utmanande. Att släppa kontrollen och tillåta sig själv att utforska nya sätt att arbeta på är en viktig del av min konstnärliga resa.

No responses yet

Lämna ett svar