Tips & Tricks: Lavering (färgövergångar) med alkoholmarkers och val av färger

Tips & Tricks: Lavering (färgövergångar) med alkoholmarkers och val av färger

Jag får ofta frågor i mina sociala medier om hur man använder alkoholbaserade markers på bästa sätt. Det är en vanlig fundering bland nybörjare och mer erfarna konstnärer – hur man skapar en jämn och naturlig övergång mellan olika nyanser, eller hur man kan blanda färger för att få önskat resultat.

En viktig aspekt när det gäller att använda alkoholbaserade markers är laveringen. Lavering innebär att man blandar olika färger för att skapa mjuka och smidiga övergångar. Genom att förstå konceptet med lavering kan du lära dig att skapa vackra skuggor, ljuseffekter och olika texturer i dina konstverk.

Innan jag börjar färglägga en ny teckning tar jag ofta en stund att fundera över vilka färger jag vill använda. Att planera i förväg vilka färger som fungerar bra tillsammans är viktigt för att uppnå det önskade resultatet. Vissa färger kanske inte fungerar lika bra tillsammans när du försöker skapa mjuka övergångar. Det kan vara på grund av att nyansskillnaderna är för stora mellan de färger du försöker blanda.

Skapa en laveringskarta

För att skapa en laveringskarta, kan du testa att blanda små mängder av dina markers på ett separat papper. Genom att experimentera och blanda olika nyanser kan du få en uppfattning om hur de interagerar och om de ger en smidig övergång mellan varandra. På så sätt får du en visuell guide över vilka färger som fungerar bäst tillsammans.

När du applicerar färg med markers, kan du prova olika tekniker för att skapa olika effekter. Att använda tunna, snabba streck eller cirkulära rörelser kan ge dig mjuka skuggor och övergångar. Om du vill ha tydligare markeringar eller linjer kan du applicera mer tryck eller använda spetsen av markern.
Dessutom kan du få olika effekt om du väljer att applicera en ljus färg ovanpå en mörkare nyans. Det tillvägagångssättet är lite svårare än att lägga mörkt på ljust, men jag kan tycka att det oftast blir lite bättre.

Kom också ihåg att övning ger färdighet. Ju mer du experimenterar och prövar dig fram med olika tekniker och färgkombinationer, desto bättre kommer du att bli på att lavera och använda alkoholbaserade markers på ett effektivt sätt.

Jag brukar testa många olika kombinationer av nyanser tills jag hittat de färger jag tycker passar ihop och jag skriver ner färgkoderna (koden är oftast tryckt på korken) så att jag inte av misstag ska ta fel färg.

alkoholmarkers
Färgkoderna finns på korkarna. Alkoholmarkers ska förvaras liggande, vilket även gör det enkelt leta fram den nyans man vill ha.

Här är ett exempel på en laveringskarta där man tydligt ser att de lila och mörkblå nyanserna inte alls passade ihop. Jag är glad att jag testade kombinationen i förväg så att jag inte förstörde min teckning.

Att använda rätt färgkombinationer kan vara avgörande för att skapa en visuellt tilltalande och balanserad komposition. Genom att använda en laveringskarta kan man få en bättre uppfattning om hur olika färger samverkar och vilka effekter de kan skapa. I fallet med de lila och mörkblå nyanserna insåg jag att de inte harmoniserade på det sätt jag hade tänkt mig. Det var tydligt att de två färgerna inte kompletterade varandra utan snarare skapade en kontrast som inte var behaglig för ögat.

Så nästa gång du funderar på att använda olika färger i din konstnärliga skapelse eller designprojekt, överväg att använda en laveringskarta för att få en bättre uppfattning om hur de kommer att samverka. Det kan vara en användbar resurs för att undvika oönskade resultat och skapa estetiskt tilltalande verk.

Själv använder jag oftast Touch-markers. Dessa markers har blivit mina trogna följeslagare när jag utforskar illustratör-världen. Det som jag snabbt märkte med dessa markers är att färgen på korken inte alltid stämmer överens med vilken färg det faktiskt blir på pappret. Det kan vara en överraskning när man förväntar sig en djupblå ton och istället får en ljusare nyans när man sätter pennan på pappret. Eller tvärtom.

Färgen på korken är missvisande

Skapa färgkartor för olika papperstyper

För att undvika sådana överraskningar och ha kontroll över färgpaletten, gör jag färgkartor över de markers jag planerar att använda och det gör jag på samma papperstyp som jag senare använder till själva teckningen. Genom att skapa dessa färgkartor kan jag förutse och jämföra hur färgerna faktiskt ser ut på det specifika papperet innan jag applicerar dem på mina bilder. Det ger mig en bättre förståelse för hur färgerna kommer att interagera och framhävas.

Det är också värt att nämna att skillnaden i papperstyp kan påverka slutresultatet och intensiteten i färgerna. Vissa papper släpper igenom färgen mer än andra, medan vissa kan absorbera färgen mer och ge en matt effekt. Därför är det viktigt att experimentera med olika papperstyper för att uppnå det önskade estetiska resultatet i mina teckningar.

Färgkarta på tunt markerpapper

Att skapa färgkartor och utforska olika papperstyper har verkligen förbättrat kvaliteten och förutsägbarheten i skapande-processen. Det har gett mig möjligheten att skapa mer medvetna och välavvägda färgpaletter. Så, nästa gång du börjar teckna med markers eller kanske till och med andra färgmedier, var inte rädd att experimentera och utforska färgkartor och papperstyper för att ta din konst till en helt ny nivå av kreativitet och precision.

Att arbeta med alkoholbaserade markers kan vara både roligt och utmanande. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren konstnär, finns det alltid något nytt att lära sig och experimentera med.

Om du har frågor om alkoholmarkers, vilka papper som fungerar bäst, eller tekniker som kan användas för att skapa spännande effekter, tveka inte att lämna en kommentar i rutan nedan. Jag kommer att göra mitt bästa för att ge dig ett utförligt svar som förhoppningsvis hjälper dig att förbättra din konstnärliga process och utforska nya möjligheter med alkoholmarkers. Eller varför inte kommentera med dina egna erfarenheter och tips?

Ha en fin dag!

No responses yet

Lämna ett svar