Akvarellkludderi, vått i vått – granskog

Akvarellkludderi, vått i vått – granskog

Akvarellmålning är en av mina akilleshälar och den målningsteknik där jag känner mig mest osäker. Därför tvingar jag mig till att öva och fortsätta försöka att uppnå de resultat jag vill se på pappret. Jag har en lång väg att vandra innan jag når dit, men jag fortsätter envist med mina taffliga målningar.
Den här målningen tog tre timmar att få klar, mest för att jag blötte pappret flera gånger så det behövdes torktid mellan lagren.
Jag behöver sätta mig in i på hur färgen reagerar på olika grader av fukt i pappret, på olika tjocklekar av papper, och jag blev för ivrig några gånger, så motivet spreds ut mer än jag tänkt. Pappret blev för blött.
Som tur är så köpte jag flera block med fint-grängat akvarellpapper (300g) på rea hos min favorit-shop för konstnärsmaterial, så jag kan kosta på mig att fortsätta öva och våga misslyckas. Många gånger!

Våga misslyckas! Det är så man kommer fram till hur man hittar rätt teknik.

Materialtips för dig som börjar med akvarell

Jag har ju uppenbarligen en del att lära kring tekniken i att måla med akvarell, men jag kan dela med mig om ett par tips kring material och hur man använder dem.

Block & Ritbräden
Om du har ett akvarellblock som inte är limmat i kanterna så rekommenderar jag att skaffa en ritplatta i masonit. Och maskeringtejp! Om du vill jobba med ”vått-i-vått” så är det superviktigt att pappret verkligen inte får en chans att böja eller buckla sig, så tejpen måste verkligen täcka alla kanter och sitta fast ordentligt.
Jag har ritbräden i masonit A4 och A3 och de är ganska billiga. Jag tror jag betalade 49 kr resp 79 kr för de storlekarna och en ytterligare fördel är att jag kan ställa mina akvareller och teckningar på mina stafflier. Normalt sett använder jag bara stafflier för akryl- och oljemålningar men nu kan jag använda dem i flera syften.

Maskeringsvätska
Maskeringsvätska används för att låsa in områden där man inte vill att färgen ska hamna. Man lägger på maskeringen med antingen en pensel (om man köpt vätskan på flaska) eller med en maskeringspenna. Det tar en minut eller så för maskeringen att torka. Sen kan du måla och när akvarellfärgen torkat så kan man bara gnugga bort maskeringen.

Notera att maskeringen bör tas bort inom 48 timmar efter applicering, för annars kan den fastna och förstöra samt missfärga pappret.

Om du använder pensel för att applicera maskering så var snabb med att tvätta den i tvål/diskmedel och ljummet vatten väldigt ofta, annars torkar penseln ihop och du kan få en massa ”smulor” i penseln.
Jag föredrar att använda en tvål gjord av fårullsfett som tar bort både intorkad maskeringsvätska och gamla färgrester från akryl- och oljefärger. Den luktar pyton men är attans bra och gör stelnade penslar mjuka och fina igen.
Om du hittar en sån tvål så låt den inte stå framme i badrummet om du har gäster! 😀

Lämna en kommentar om du undrar något eller vill veta mer om ett visst medium/tekniker kring målning eller teckning, så svarar jag så gott jag kan! 🙂

No responses yet

Lämna ett svar