Testar ny teknik & medium (alkohol-markers)

Testar ny teknik & medium (alkohol-markers)

Inlägget riktar sig främst till dig som är nyfiken på att börja måla med alkohol-markers men är tveksam kring hur de funkar och vad man ska tänka på?

Jag har länge varit nyfiken på att måla och rita med alkohol-markers efter att ha sett fantastiska arkitekt-skisser och concept art-skisser gjorda av riktiga proffs. Till skillnad mot vanliga markers och tuschpennor så kan man lavera (blanda färger för att skapa gradienter) med dessa och skapa målningseffekter, men det som hållit mig tillbaka är priset på pennorna. Det finns flera märken som används av arkitekter och illustratörer och vissa är dyrare än andra, men kvaliteten skiljer sig också en hel del. Av de märken jag tittat på är Copic utan tvekan de dyraste och priset avskräckte mig, eftersom jag i ärlighetens namn aldrig målat med sådana pennor tidigare. Det kändes idiotiskt att slänga flera tusenlappar på ett litet set med pennor om det sedan visar sig att jag inte tycker de är kul att jobba med. Jag slog därför till på ett märke som håller hög kvalitet men är snäppet billigare.

Dubbla spetsar och påfyllningsbara markers

Jag valde en variant som har två spetsar; en bred snedskuren för att färglägga större områden och en pensel-spets för att måla och fylla i detaljer. Totalt köpte jag 35 pennor i de kulörer som jag tror mig komma att använda ofta. Jag hade sån tur att de faktiskt var på 30% rea, och det är därför jag köpte dem nu. Totalt betalade jag 1500 kr för alla pennorna + en blender-penna.
Pennorna påfyllningsbara och man kan vända på spetsarna om de börjar bli nötta, vilket gäller för i stort sett alla proffs-markers. Man kan även köpa nya spetsar, så själva investeringen i pennorna är en engångssumma och sen är kostnaden att köpa nytt bläck och spetsar. En refiller av färg räcker till 7-8 påfyllningar och kostar i dagsläget runt 65 kr, vilket är väsentligt billigare än att köpa ny penna varje gång färgen tar slut.

Varför ska man välja sådana pennor?

Som jag nämnde så kan man alltså lavera med den här typen av markers, men främsta skälet till att jag valt dem är att de inte skapar ränder när man färglägger större områden. Åtminstone inte om man är lite snabb och färglägger hela ytan innan alkoholen torkat helt, då smälter ritstrecken ihop och blir enhetliga.
Färgen är halvtransparent så två lager gör att färgen blir mörkare/djupare, men man måste vänta någon minut mellan lagren, annars smälter de som sagt ihop.
En annan stor fördel med sådana här markers är att du kan rita konturer med en fine-liner (av bra kvalitet, jag använder Micron) och kan färglägga efteråt utan att konturerna blöder. Det betyder att du kan rita ut alla konturer först och färglägga efteråt.

Blender-penna

Ska man använda en blender-penna? Jag har testat blenderpennan och har motstridiga känslor kring den. Den blöter upp ett område som är större än just där du applicerar alkoholen så den kräver lite övning, för att färgen inte ska spridas till ytor som du inte vill färglägga. För mig egen del så tror jag att jag främst kommer använda den för att tunna ut färgen, för om ett område blir för mörkt kan man använda blendern och reducera färgdjupet. Jag har testat blender-pennan ovanpå konturer som jag ritat med Micron-liners och glädjande nog så orsakar inte blendern att konturerna blöder.

Vilket papper?

Valet av papper är såklart viktigt och kommer påverka slutresultatet. Jag har testat lite olika och det funkar bra med ritblock, skissblock och till och med lite tjockare kopieringspapper från fackhandeln. Jag har matt ritpapper på rulle (180 g) som funkar utmärkt för pastellkritor, tusch, vaxpennor, blyerts och alkohol-markers. Jag skulle nog inte våga mig på att måla på billigt ritpapper från en leksaksaffär.
På mer glossigt papper verkat det som att det tar lång tid för färgen att fastna ordentligt och laveringen är lite mer komplicerad och kan lämna ränder.
Jag skulle heller inte rekommendera att använda färgat papper eftersom det blir svårt att förutse vilken färg du får i slutresultatet. Man får tänka lite som man gör när man målar akvareller, allt det vita är ju papprets naturliga färg. Du kan inte måla vitt med dessa markers eftersom det inte är täckande färg och inte är tänkt att användas på samma sätta som t ex akryl-markers.

Slutligt tips

När du fått hem dina pennor så rekommenderar jag att du skapar färgprover på det papper du tänker använda. Papprets absorptionsförmåga skiljer sig mellan olika varianter och man kan inte riktigt lita på att den färg som visas på pennkorkarna blir samma på det papper du använder. Jag har hängt upp mina färgprover på väggen ovanför skrivbordet där jag oftast sitter när jag ritar. Då behöver jag bara lyfta blicken för att se vilken penna jag ska använda, för att få rätt nyans. Pennornas färgkoder är tryckta på korkarna/locken så det är lätt att hitta dem om de står/ligger i ett pennställ.

Om det finns önskemål om att jag visar hur man ritar med alkohol-markers så kan jag definitivt skriva ett inlägg om det och kanske göra en liten video.

Hoppas du tycker att det här inlägget varit informativt? Om du vill veta mer eller har frågor så lämna en kommentar så svarar jag utefter bästa förmåga.

En av de första skisserna med alkohol-markers

Lycka till med ditt skapande!

No responses yet

Lämna ett svar