Kvällens skiss #79 – Fruset vattenfall (och test av akvarellpapper)

Kvällens skiss #79 – Fruset vattenfall (och test av akvarellpapper)

Jag köpte ett par set med akvarellpapper från Hahnemüle för att testa olika papperskvaliteter och tjocklekar. Blocket innehåller 14 olika typer av papper av varierande kvalitet, vikt, material och produktionsteknik. Blocket har lite märkliga mått där varje ark är 24×32 cm, alltså lite för stort för att få plats i en plastficka för A4. Platsfickor är hur jag förvarar akvareller som jag inte ramar in och hänger på väggen, så för detta papper får jag istället förvara dem med A3-målningarna.


Jag har bara testat det här märket en gång tidigare och då var jag nöjd, men jag minns inte vilken papperstyp eller tjocklek det var. Nu har jag testat flera av pappersproven i det här blocket och det är både högt och lågt. En del papper är faktiskt katastrofalt usla och en del är riktigt bra och kul att jobba med. Jag är mest nyfiken på att testa skillnaden i fråga om gräng, för jag tycker det är svårt med riktigt grovgrängat papper att få färgen att ligga precis där jag vill ha den.

Kvällen skiss målade jag på pappersprov #1 som är ett 300 grams kallpressat papper med ganska fin gräng och gjort av bomullsfiber. Det var över lag ett bra och lättjobbat papper som inte blev särdeles vågigt när jag blötte ner det rejält. Det fungerade även bra att maskera med washitejp och maskeringvätska samt att sudda ut stödlinjer av blyerts utan att pappret skadades. Färgen flöt ut bra och sögs upp hyfsat för att få precis den kulörstyrka jag ville uppnå. Pappret var ganska kompakt pressat vilket gjorde torktiden lite längre än på det papper jag är van vid, plus att det var extra viktigt att pappret låg helt plant under torkningen eftersom färgen annars kunde rinna. Jag använder alltid massor av vatten när jag målar. För nybörjare tror jag det här passar bra, särskilt om man vill sudda, maskera och korrigera flera gånger utan att pappret luddar.

Jag kommer fortsätta experimentet och testa kvaliteten på olika papperstyper i setet och jag kan säga redan nu att nästa inlägg inte kommer med några vackra ord. Jag har svurit en hel del, eftersom jag gillade motivet jag valde men resultatet…. ja ni får helt enkelt läsa om det i nästa inlägg.

No responses yet

Lämna ett svar